Skip to main content

Γιατί είναι απαραίτητη η συντήρηση του φωτοβολταϊκού σταθμού σας;

Γιατί είναι απαραίτητη η συντήρηση του φωτοβολταϊκού σταθμού σας;

Η  συντήρηση  του φωτοβολταϊκού σταθμού είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επένδυσης σας  απαραίτητο  για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του συστήματος σας. Διεξάγοντας προληπτικούς ελέγχους ανά διαστήματα  προλαμβάνετε μελλοντικές δυσλειτουργίες και απώλειες εσόδων και  καλύπτεστε αν συμβεί κάποια ζημιά στο σύστημα σας καθώς  όλοι οι κατασκευαστές εξοπλισμού  επισημάνουν την προληπτική συντήρηση για την τήρηση των εγγυήσεων  τους.

Γιατί είναι απαραίτητη η συντήρηση και η τεχνική υποστήριξη του φωτοβολταϊκού σταθμού σας;

 • Μεγιστοποίηση των εσόδων σας από την ομαλή, αδιάλειπτη και βέλτιστη λειτουργία του σταθμού, μέσω της άμεσης διάγνωσης και εντοπισμού βλαβών ή δυσλειτουργιών. Εξασφαλίζεται συνεπώς την μέγιστη διαθεσιμότητα και απόδοση του σταθμού κα κατά συνέπεια και της επένδυσης σας
 • Απαραίτητη για τις εγγυήσεις εξοπλισμού έναντι των κατασκευαστών του
 • Απαραίτητη για  την ασφαλιστική κάλυψη του σταθμού και  την αποζημίωση σας με δεδομένο ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες σε περιπτώσεις διεκδίκησης αποζημιώσεων λόγω ασφαλιζόμενων γεγονότων (π.χ. τεχνικά προβλήματα, κλοπές, ακραία καιρικά φαινόμενα) απαιτούν ύπαρξη συμβολαίου συντήρησης και περιοδικές αναφορές συντήρησης
 • Μείωση βλαβών και δυσλειτουργιών, λόγω της προληπτικής συντήρησης του σταθμού και της παρακολούθησης του με αποτέλεσμα την μη καταπόνηση του εξοπλισμού
 • Επιβραδύνεται η διαδικασία γήρανσης και φθοράς του εξοπλισμού και εξασφαλίζεται η επέκταση του χρόνου ζωής της επένδυσης σας
 • Μειώνεται η πιθανότητα και ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων , λόγω μη συντήρησης του εξοπλισμού
 • Αποφυγή απωλειών έως και 15% της απόδοσης από το τακτικό πλύσιμο των φωτοβολταϊκών πλαισίων
 • Μέσω των περιοδικών αναφορών συντήρησης και παραγωγής του σταθμού εξάγονται  χρήσιμα συμπεράσματα  για τον επενδυτή
 • Το όφελος της προληπτικής συντήρησης αποβαίνει τελικά για τον επενδυτή σημαντικά μεγαλύτερο από το κόστος της συντήρησης. Το κόστος λειτουργίας της επένδυσης μειώνεται μέσω της ορθής συντήρησης.
 • Αυξάνεται η αξία μεταπώλησης του σταθμού σας σε περίπτωση που αποφασίσετε να προβείτε στην πώληση του μελλοντικά

Συχνά τεχνικά προβλήματα που εμφανίζονται στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς και  οι αρνητικές επιπτώσεις ( απώλειες παραγωγής και εσόδων, γήρανση εξοπλισμού, κλπ)  των οποίων  θα μπορούσαν να  ελαχιστοποιηθούν εάν ο σταθμός παρακολουθείται και συντηρείται τακτικά είναι:

 • Φθορές στα Φωτοβολταϊκά Πλαίσια με μικρές ρωγμές, snail trail , βραχυκυκλώματα σε μεμονωμένες κυψέλες , καμένοι δίοδοι και Βραχυκυκλώματα στο junction box .

 • Το φαινόμενο Hot Spot οφείλεται στην ύπαρξη θερμών κηλίδων στα Φ/Β στοιχεία  που παράγουν χαμηλότερο ρεύμα σε σχέση με τα υπόλοιπα στοιχεία που είναι συνδεδεμένα σε σειρά. Ο πιθανότερος  λόγος είναι   μόνιμη  σκίαση στις συγκεκριμένες κυψέλες ,  αστοχία  υλικού, ακόμα και  αντίθετη πολικότητα.

 • Το φαινόμενο PID  (Potential Induced Degradation ) οφείλεται στη διαφορά δυναμικού μεταξύ των Φ/Β κυψελών και του πλαισίου των Φ/Β μονάδων. Αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται ιδίως στη φωτοβολταϊκή μονάδα που βρίσκεται πλησιέστερα στον αρνητικό πόλο. Το δυναμικό, δηλαδή η  τάση προς γη, των φωτοβολταϊκών κυψελών κυμαίνεται μεταξύ − 200 V και − 350 V,  ανάλογα με το μήκος μίας στοιχειοσειράς και τον τύπο συσκευής του χρησιμοποιούμενου μετατροπέα. Αντίθετα, το πλαίσιο των φωτοβολταϊκών μονάδων έχει δυναμικό 0 V, επειδή πρέπει να είναι γειωμένο για λόγους ασφαλείας. Λόγω αυτής της ηλεκτρικής τάσης μεταξύ των φωτοβολταϊκών κυψελών και του πλαισίου μπορεί να απελευθερωθούν ηλεκτρόνια από τα χρησιμοποιούμενα στη φωτοβολταϊκή μονάδα υλικά τα οποία ρέουν μέσω του γειωμένου πλαισίου. Έτσι παραμένει μία φόρτιση (πόλωση), η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη χαρακτηριστική καμπύλη των φωτοβολταϊκών κυψελών.

 • Αντίσταση μόνωσης Καλωδίων Riso. Κάθε φωτοβολταϊκή εγκατάσταση εμφανίζει τόσο πριν την σύνδεσή της στο δίκτυο, όσο και κατά τη λειτουργία τροφοδοσίας, ένα διαφορετικό δυναμικό ως προς Γη. Μόνο η επαρκής αντίσταση μονώσεως ως προς Γη εμποδίζει τη ροή ρεύματος από τη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση προς Γη και αποκλείει τον κίνδυνο κατά την επαφή, καθώς και τις πρόσθετες απώλειες. Το συνολικό ρεύμα προς Γη, που ονομάζεται και ρεύμα διαρροής, συντίθεται από τη συνεισφορά όλων των εξαρτημάτων της εγκατάστασης (Φωτοβολταϊκές μονάδες ,Καλώδιο DC , Μετατροπέας). Για δεδομένη τάση συστήματος αυτό το ρεύμα διαρροής αντιστοιχεί σε μια αντίσταση μόνωσης, η οποία χαρακτηρίζεται Riso. Επομένως αν υπάρχει διαρροή ρεύματος  τότε ο μετατροπέας το ανιχνεύει και τίθεται εκτός λειτουργίας. Αν αγνοηθεί το συγκεκριμένο σφάλμα η ασφάλεια του εξοπλισμού και της εγκατάστασης είναι μετέωρη.

 • Προβλήματα καλωδίων & ηλεκτρολογικών πινάκων, γειώσεων και ελλιπής αντικεραυνική προστασία.

 • Απώλεια δεδομένων παραγωγής  από την τηλεμετρία , βλάβες στην επικοινωνία με το πάρκο, την τηλεπαρακολούθηση  κλειστών κυκλωμάτων cctv και στο σύστημα συναγερμού.

Οι βασικές υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης ΦΒ Πάρκων  της διακρίνονται σε :

α) Προληπτική Συντήρηση

β) Άμεση τεχνική επέμβαση για αποκατάσταση βλαβών

γ) Τηλεπαρακολούθηση  (7 ημέρες την εβδομάδα – 365 ημέρες το έτος)

δ) Καθαρισμός  πάνελ με εξειδικευμένο εξοπλισμό 

ε) Απομάκρυνση φυτικής βλάστησης.

Η PVMAINT, πιστοποιημένη κατά ISO 9001:2008, στελεχώνεται από εξειδικευμένους μηχανικούς  με πολυετή και εξειδικευμένη εμπειρία στην μελέτη, εγκατάσταση και συντήρηση-τεχνική υποστήριξη φωτοβολταϊκών σταθμών. Με  δίκτυο συνεργατών σε όλη την Ελλάδα,  αποτελεί τον ιδανικό συνεργάτη σας  και  ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες κάθε φωτοβολταϊκού πάρκου.

Επικοινωνία

 • 210 48 10 045 
  Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Social Media

Copyright © All rights reserved