Ελπίδες επιβίωσης για τον… ημιθανή κλάδο των φωτοβολταϊκών

Home » All News » Ελπίδες επιβίωσης για τον… ημιθανή κλάδο των φωτοβολταϊκών
Συγκρατημένα χαμόγελα έφερε στον κλάδο των εταιρειών φωτοβολταϊκού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων η... έκπληξη που επεφύλαξε το ΥΠΕΚΑ,
11 Mar 2014

δηλαδή η ένταξη στο νομοσχέδιο για την εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ διάταξης με την οποία αίρεται η αναστολή για την είσοδο νέων φωτοβολταϊκών στο σύστημα.

Όπως είπαν παράγοντες του κλάδου που μίλησαν στο Εnergypress, είναι μεν δύσκολο να γίνουν επενδύσεις υπό τις παρούσες συνθήκες, αλλά παρόλα αυτά δίνεται στην αγορά ένα μήνυμα ότι η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών θα συνεχίσει να υπάρχει στην Ελλάδα και συνεπώς υπάρχει αντικείμενο για ξένες και ελληνικές εταιρείες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη διατήρηση, έστω και σε χαμηλούς ρυθμούς, της δραστηριότητας και της ενεργού παρουσίας εταιρειών που είχαν δρομολογήσει την αποχώρησή τους από τη χώρα μας μη βλέποντας προοπτική. «Τα δεδομένα θα είναι τελείως διαφορετικά, αλλά μετά από πολύ καιρό είναι η πρώτη θετική είδηση που δημιουργεί προϋποθέσεις να επιζήσει ο κλάδος και μαζί με αυτόν χιλιάδες θέσεις εργασίας» δηλώνει χαρακτηριστικά στέλεχος μεγάλης εταιρείας που αποδίδει ιδιαίτερη αξία στο κλίμα και την ψυχολογία που δημιουργείται στην αγορά.

Ως γνωστόν με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ αίρεται, από την ψήφιση του νόμου, η αναστολή για την είσοδο νέων φωτοβολταϊκών, αλλά τίθεται πλαφόν στο πόσα Μεγαβάτ μπορούν να πάρουν εγγυημένη τιμή. Για τα φωτοβολταϊκά μπορούν να μπαίνουν με fit 200 MW το χρόνο. Δίνεται επίσης η δυνατότητα και για διαγωνισμούς μέσω των οποίων θα επιλέγονται αυτά τα 200 MW.

Στην πράξη βεβαίως τα πράγματα έχουν ως εξής: Για το 2014, δεν προλαβαίνουν να ωριμάσουν αδειοδοτικά νέα έργα. Μπορούν όμως να κατασκευαστούν ώριμα έργα που είχαν ήδη λάβει άδειες παραγωγής και όρους σύνδεσης αλλά είχαν «παγώσει» εξαιτίας της αναστολής. Για τα έργα αυτά η ταρίφα είναι πλέον 9 λεπτά ανά Κιλοβατώρα. Στο βαθμό που δεν ανήκουν σε μεγάλους θεσμικούς επενδυτές των ΑΠΕ (που μπορούν να έχουν οικονομίες κλίμακας, χρηματοδότηση και χαμηλά επιτόκια) θεωρείται απίθανο να κατασκευαστούν από τους ιδιοκτήτες τους καθώς δεν εξασφαλίζουν κέρδος. Συνεπώς αναμένεται ότι θα υπάρξει μια κινητικότητα για την πώληση των αδειών αυτών σε μεγαλύτερα σχήματα.

Για το 2015, η ταρίφα διαμορφώνεται με τον κανόνα 1,1χ ΟΤΣ. Με την Οριακή Τιμή Συστήματος στα επίπεδα των 62 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, οδηγούμαστε σε ταρίφα περί τα 7 λεπτά ανά Κιλοβατώρα. Πρόκειται για επίπεδα στα οποία είναι πολύ δύσκολο να γίνουν έργα στην Ελλάδα, ακόμα και από μεγάλους παίκτες, ειδικά όσο διαρκούν στην Ευρώπη οι αντινταμπιγκ δασμοί στα κινεζικά πάνελ. Βεβαίως ο Οριακή Τιμή δεν γνωρίζουμε που θα διαμορφωθεί όταν, προϊόντος του χρόνου, εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις στην ηλεκτρική αγορά και αρθούν οι υφιστάμενες στρεβλώσεις. Ωστόσο έχει ήδη ξεκινήσει συζήτηση (το ΥΠΕΚΑ δέχεται σχετικές εισηγήσεις) για να παραμείνει για ένα χρόνο ακόμα, μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθούν οι αλλαγές στην ηλεκτρική αγορά, η ταρίφα των 9 λεπτών, η οποία δεν επιβαρύνει τον ειδικό λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ και ταυτόχρονα επιτρέπει να πραγματοποιηθούν κάποια μεγάλα έργα που θα διατηρήσουν ζωντανή την αγορά των φωτοβολταϊκών.

ΣΕΦ: Ανάσα για την αγορά η άρση της αναστολής νέων φ/β έργων

Από την πλευρά του, εξαιρετικά θετική κρίνει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) την πρωτοβουλία του υφυπουργού ΠΕΚΑ, Ασ. Παπαγεωργίου να άρει την αναστολή αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών έργων, που ισχύει από τον Αύγουστο του 2012.

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωσή του, «η αναστολή αυτή έχει ήδη οδηγήσει σε μαρασμό την αγορά και σε απώλεια άνω του 75% των θέσεων εργασίας στον κλάδο. Με την αδειοδότηση νέων έργων και τη συνέχιση της αδειοδοτικής διαδικασίας για μη ώριμα έργα, δημιουργείται προσδοκία για μια μελλοντική επανεκκίνηση της αγοράς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην διασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Τα νέα έργα φωτοβολταϊκών θα αποζημιώνονται με εξαιρετικά χαμηλές τιμές (τις χαμηλότερες από όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ και το φυσικό αέριο) και δεν θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές.

Ο ΣΕΦ χαιρετίζει, επίσης, την πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ να καταθέσει, τελικώς, τις προτάσεις του για την εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, λήγοντας μια μακρά περίοδο αναμονής, εικασιών και "διαρροών", που κάθε άλλο παρά συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των χρονιζόντων προβλημάτων και την εμπέδωση κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης».

πηγή: energypress.gr

Share: