Ποιος θα πληρώσει τη νύφη για το τέλος ΑΠΕ;

Home » All News » Ποιος θα πληρώσει τη νύφη για το τέλος ΑΠΕ;
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις σε ΡΑΕ και ΥΠΕΚΑ, υπό τον φόβο έντονων αντιδράσεων σε ενδεχόμενη αύξηση του τέλους ΑΠΕ, που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
04 Mar 2014
Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, φαίνεται πως έρχονται για τον οικιακό καταναλωτή, ο οποίος ανά δίμηνο καλείται να πληρώσει λογαριασμούς φορτωμένους με χαράτσια, φόρους, τέλη και μύριες όσες επιβαρύνσεις που αντιστοιχούν κοντά στα 3/4 του ποσού που του ζητείται να καταβάλλει.
 
Η  Voria.gr από τα τέλη του Φλεβάρη, προσπαθεί να πληροφορηθεί την απόφαση της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για το τι θα γίνει με την αποφασισμένη αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, του ειδικού τέλους για τις ΑΠΕ, αφού στις 28/2 έληγε η παράταση που έδωσε η ΡΑΕ στο υπουργείο ΠΕΚΑ, μη τυχόν και σε αυτό το διάστημα έβρισκε λύση  στο φλέγον ζήτημα του μεγάλου ελλείμματος  του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ, που με απαίτηση της τρόϊκας πρέπει να έχει μηδενιστεί ως το τέλος του 2014.
 
Στη ΡΑΕ συνεδρίαζαν την προηγούμενη Τρίτη ως αργά το βράδυ, σύμφωνα πάντοτε με έγκυρες πληροφορίες, συνεδρίαζαν την Πέμπτη, αλλά ουδείς απάντησε  στις  κρούσεις για ενημέρωση, ενώ φυσικά δεν βγήκε κάποια επίσημη ανακοίνωση ούτε από τη ΡΑΕ, ούτε από το ΥΠΕΚΑ. 
 
Το θέμα καίει, γιατί αν τελικά υλοποιηθεί η απόφαση για αύξηση (αναδρομικά από το β' εξάμηνο του 2013) τότε το ειδικό τέλος για τις ΑΠΕ, το ΕΤΜΕΑΡ, που φυσικά μπαίνει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, θα αυξηθεί κατά 120% και ο οικιακός καταναλωτής θα είναι αυτός που θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος αφού η επιβάρυνση από 9,53ευρώ/Μwh  θα ανέβει στα 20,80  ευρώ/Mwh.
 
Η αύξηση είναι μεγάλη και η  ΡΑΕ , προφανώς αντιλαμβανόμενη την αντίδραση που θα υπάρξει, έδωσε μία παράταση μη τυχόν και το ΥΠΕΚΑ βρει λύση στο θέμα του ελλείμματος, κάτι που ως σήμερα δεν έγινε. Κι όπως κάποιοι επιφυλακτικοί παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν, η λύση που τελικά θα εισάγει το ΥΠΕΚΑ θα είναι να καταθέσει μία πρόταση για ένα new deal  για τις εγγυημένες τιμές   για τους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ, και ειδικότερα τους ¨φωτοβολταϊκούς¨,  που κυριολεκτικώς θα τους κουρεύει άγρια τις απολαβές.  
 
Ανακοίνωση ή μη ανακοίνωση, η ΡΑE και το ΥΠΕΚΑ, κάτι πρέπει να κάνουν τέλος πάντων και ελπίζεται να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή προς τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της αγοράς ενέργειας. Διαφορετικά, όπως έχει επισημάνει η ΡΑΕ, μετά από αυτή την αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ, θα γίνουν και άλλες αναγκαστικά, προκειμένου να μηδενιστεί το έλλειμμα. 
 
Της Άννης Καρολίδου
 
πηγή: voria.gr
 

Share: