Προς μικρότερο κούρεμα στα αγροτικά φωτοβολταϊκά στο new deal

Home » All News » Προς μικρότερο κούρεμα στα αγροτικά φωτοβολταϊκά στο new deal
Πιο κοντά στην πρόταση των τραπεζών είναι η λύση που φαίνεται να προκρίνεται τελικά για το περιβόητο «new deal» στην αγορά των ΑΠΕ και δη των φωτοβολταϊκών.
20 Feb 2014
Προς μικρότερο κούρεμα στα αγροτικά φωτοβολταϊκά στο new deal

Όπως προέκυψε από τη συνάντηση μεταξύ τραπεζικών στελεχών και της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου το απόγευμα, το «κούρεμα» στις ταρίφες θα είναι μικρότερο από αυτό που είχε προτείνει αρχικά το υπουργείο.

Πιο συγκεκριμένα, τα τραπεζικά ιδρύματα, και ιδίως η Πειραιώς, επέμειναν εξαρχής ότι οι περικοπές στις εγγυημένες τιμές δεν έπρεπε να ξεπερνούν μεσοσταθμικά το 30% και, ειδικά, για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά να περιορισθούν στο 10%. Αυτό γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, είναι ορατός ο κίνδυνος να καταστούν μη βιώσιμες οι επενδύσεις και μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων να αναδυθεί.

Από την πλευρά του το ΥΠΕΚΑ μιλούσε για περικοπές της τάξης του 45% μεσοσταθμικά με σκοπό να αντληθεί άμεσα το περίπου 1 δισ. ευρώ που απαιτείται για να καλυφθεί το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ. Εν τέλει, ωστόσο, φαίνεται ότι το υπουργείο πείστηκε και μετατοπίστηκε προς τη θέση των τραπεζών.

Βεβαίως, το μικρότερο «κούρεμα» δε θα έρθει αβρόχοις ποσί για τους παραγωγούς. Οι τελευταίοι θα πρέπει να χαρίσουν στο ΛΑΓΗΕ έσοδα κάποιων μηνών ώστε να καλυφθεί το παλιό συσσωρευμένο έλλειμμα και στη συνέχεια θα υπάρξει ένα κούρεμα στις ταρίφες τέτοιο που να μην δημιουργείται καινούργιο έλλειμμα. Για τα φωτοβολταϊκά το πιθανότερο είναι να χαριστούν 4 ή 5 μήνες (πολύ λιγότεροι για τα αιολικά). Το πώς θα γίνει αυτό δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί. Ο κ. Παπαγεωργίου θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσο η διαγραφή παλιών τιμολογίων είναι εφικτή. Σε περίπτωση που δεν είναι (για λόγους τεχνικούς ή φορολογικούς) θα δρομολογηθεί εναλλακτικό σενάριο ώστε τα χρήματα να προέλθουν από τα έσοδα που έχουν λαμβάνειν οι παραγωγοί εντός του 2014.

Το αντάλλαγμα στους επενδυτές για το «κούρεμα» και το χάρισμα των οφειλών κάποιων μηνών θα είναι η επιμήκυνση των συμβάσεων από την πολιτεία κατά επτά χρόνια (27 από 20 που είναι σήμερα) ενώ από την πλευρά των τραπεζών θα υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά στα δάνεια των επενδυτών ΑΠΕ. Πιο συγκεκριμένα, το «πακέτο» περιλαμβάνει μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και παράταση του χρόνου εξόφλησης καθώς και αναπροσαρμογή των επιτοκίων. Η εκτίμηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι ότι τουλάχιστον 80% των επενδυτών θα ωφεληθούν από τις νέες ρυθμίσεις.

Σε κάθε περίπτωση, επιδίωξη του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι το «new deal» να πάρει την τελική του μορφή άμεσα και να ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο που θα δοθεί προς διαβούλευση στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα ώστε στη συνέχεια να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή.

Ο χρόνος πιέζει καθώς αν δεν υπάρξει συμφωνία πριν τις 28 Φεβρουαρίου από 1ης Μαρτίου θα πρέπει να εφαρμοσθεί αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ σε ποσοστό 98% μεσοσταθμικά, όπως έχει ήδη αποφασίσει η ΡΑΕ.

πηγή: agronews.gr

 

Share: