Αβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία οι ανεμογεννήτριες, λέει η δικαιοσύνη

Home » All News » Αβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία οι ανεμογεννήτριες, λέει η δικαιοσύνη
Την άποψη που διατυπώνεται συχνά ότι τα αιολικά πάρκα είναι βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία λόγω του θορύβου των ανεμογεννητριών καταρρίπτει νέα έκθεση του Energy and Policy Institute.
19 Aug 2014
Αβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία οι ανεμογεννήτριες, λέει η δικαιοσύνη

Η εν λόγω έκθεση - έρευνα βασίζεται σε δικαστικές αποφάσεις επί του θέματος, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων κρίνει ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία από τη λειτουργία αιολικών εγκαταστάσεων.

Αναλυτικότερα, ο οργανισμός ερεύνησε αντίστοιχες υποθέσεις από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και άλλες χώρες και έκρινε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις (48 από τις 49) το δικαστήριο έκρινε πως τα αιολικά δεν είχαν καμία σχέση με τα προβλήματα που επικαλούνταν οι ενάγοντες, οπότε έκρινε "αθώες" τις ανεμογεννήτριες.

Σημειώνεται ότι ακόμα και στη μοναδική περίπτωση όπου κάποιο δικαστήριο "δικαίωσε" του καταγγέλλοντες, η απόφαση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι κρίνει ότι τα αιολικά είναι επιβλαβή για την υγεία.

Ειδικότερα, η εν λόγω υπόθεση αφορά σε καταγγελία που είχε υποβάλει ζευγάρι από το Φάλμουθ της Μασσαχουσσέτης έπειτα από τοποθέτηση δύο ανεμογεννητριών στην περιοχή το 2010.

Σύμφωνα με το ζευγάρι, ο θόρυβος από τις ανεμογεννήτριες είχε οδηγήσει σε προβήματα υγείας όπως κεφαλαλγίες κ.α.

Όπως ωστόσο σημειώνεται στην έκθεση, ο δικαστής της υπόθεσης αγνόησε τις καταθέσεις ειδικών της αιολικής ενέργειας και της υγείας και έλαβε υπόψη του αποκλειστικά στοιχεία από τους ιατρικούς φακέλους του ζευγαρίου οι οποίοι περιελάμβαναν “αϋπνίες, κεφαλαλγίες, ψυχικές διαταραχές, οδοντικούς τραυματισμούς και διάφορες άλλες δυσφορίες”.

Σημειωτέον ότι οι δύο ανεμογεννήτριες είχαν τοποθετηθεί πάνω από μια μονάδα επεξεργασίας αστικών λυμάτων δίπλα σε μια κεντρική λεωφόρο.

πηγή: energypress.gr

 

Share: